Vecka 19 (18+0)

Vilken innehållsrik dag det var i går, hjärnan försöker bearbeta allting och gör att jag drömt mycket konstigt och hjärnan är helt körd i dag.

Vi börjar med RUL.

Barnmorskan var ganska sen och stressad, den första stunden tänkte jag bara på att hon hade en snorkråka i näsan men sen såg jag att det var en sorts skinnflik :-)

I alla fall...

Hon tittade först på bebis nr 1, som ligger längst ner i blygdbenet. Troligen är det en pojke som inte har något avvikande och såg perfekt ut. Han hade fullt ös och grejade runt där nere. Det är alltså han jag känner av hela tiden :-) Hon tittade på lårben, organ, hjärna och hjärta, hon tittade länge och grejade och jag är ju ganska svår att se igenom men jag hoppas att hon vet vad hon gjorde. Man blir ju lite orolig när hon tittar och tittar och inte säger nåt..

Bebis nr 2 ligger på tvären uppe vid magsäcken och väldigt ytligt så den bebisen gick fortare att titta igenom. Det är troligen en flicka och även hon hade noll avvikelser men var lite mindre än pojken. Även hon for runt som ett jehu och vände och vred sig.

Vilken lättnad, det första jag sa till maken är att nu måste vi fundera på namn! Och vad roligt med en av varje. Fortfarande så overkligt och häftigt!

Det andra jag gjorde var att komma ut på Facebook, läskigt men skönt! Nu är det ingen hemlighet längre.

Det tredje jag gjorde var att plocka bort mig från alla grupper för oss som förlorat barn och lagt till mig på barnvagns och tvillinggrupper :-)

Allt detta under lunchen som jag intog på ett halvkasst lunchställe på odenplan. Sen besökte jag två barnbutiker som hade noll tvillingbarnvagnar och gav mig en chock hur sjukt dyrt allt är.

****
Sen begav jag mig till makens arbete och så åkte vi tillsammans till gärdet där tvillingutbildningen skulle vara.

Det var fullsatt och vi var kanske kring 60 personer om inte mer där. Lokalen var lite sådär, det var svårt att höra och se. Vi fick fika, handla och mingla förutom utbildningen.

Den tog ungefär 4,5 timme och var mycket bra, hon var väldigt påläst och hon sa en del saker vi (okej, jag då) redan visste men en del saker jag aldrig ens tänkt på.

-Hon berättade om samsovning, egna sängar och rum
-Amning/dubbleamning och flaska (vi fick även prova amningskuddar och dockor)
-Tips och trix
-Barnvagnar (mest generellt)
-Syskon och svartsjuka
-att föda för tidigt
-snitt och vaginal förlossning
-Vikten av tidig sjukskrivning, förtidsbörd
-Hur man ska tänka att vara hemma sen tillsammans
-utrustning, säkerhet (tvillingar samarbetar gärna=dubbelt bus))
-Separata avd på förskolan och klasser

Sen en massa mer och den var väldigt värdefull, framförallt för maken. Vi var hemma lite efter 20, där tre understimulerade katter var helt i gasen.

Det kan en känsla av lycka men även panik över allt som ska ordnas och hur i all världen vi ska fixa detta.

Jag köpte lite böcker och en amningskudde.

Det som var jobbigt var att jag hade sån astma att jag hosta hela tiden, bricanylen fungerade inte alls. Jag höll på bli tokig.

Sen vaknade jag i natt med hela munnen och näsan full av..sura uppstötningar?.. hostandes och rosslandes, allt smakade spya. Jag grät, hostade och hade panik om vart annat. Bedrövligt.

Sen har jag fortsatt hosta i dag trots dubbla doser av pulmikort och bricanyl. Vad ska jag göra?

****
  Från gravid.se
Vecka 19
Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd.

Det kan snart vara aktuellt med järntillskott, de allra flesta gravida kvinnor behöver järntillskott från och med den 20:e graviditetsveckan.

Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet. Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt. I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.
Pojken, ligger vid blygdbenet

Flickan, trycker i hop min magsäck.

i väntan på att det ska börja

awww, söt :)


Kommentarer

  1. LYCKA! Vad skönt att allt såg bra ut! Har tänkt så mycket på er!

    Njut av magen nu och låt inte omvärlden stressa dig!

    Jättekram
    /Åsa

    SvaraRadera
  2. Stort grattis till RUL!
    Jag var ganska säker på att en av tvillingarna var en flicka efter dina tidiga UL bilder!
    Stor kram

    SvaraRadera
  3. Stort stort grattis till det lyckade rul'et!! :-) och en av varje också, så roligt! Barnmorskorna brukar sitta tysta och mäta, mäta och mäta innan dom säger nått och när dom väl säger nått så brukar det inte vara så mycket. Om man nu inte får en väldigt pratglad barnmorska förstås :-P men du behöver inte va orolig, hade nått sett annorlunda ut så hade hon sagt det till er. Njut nu av din son och dotter i magen! Grattis igen! :-)

    SvaraRadera
  4. Jag har varit glad över beskedet sen igår!! Det är helt fantastiskt!
    Stor lycka helt enkelt. Sköt om dig och de dina och ha en härlig helg.

    Kramar från Lena och missarna.

    SvaraRadera
  5. Åh så roligt! Grattis!

    SvaraRadera
  6. Du kommer fixa detta...jag hade många tankar innan mina tvillingar föddes men man grejar det...hade mannen hemma i 9 veckor så var guld värt! Vi fick tipset av andra tvillungföräldrar att synka dom direkt med att sova o äta sammtidigt...o det funka för oss! Kram

    SvaraRadera
  7. mamma till 3 och mormor till 1028 mars 2014 kl. 09:33

    Stort grattis !
    Vad kul med en av varje, ni har ju verkligen vunnit högsta vinsten. Lycka till med allt.

    Tänkte på det här att din man inte följde med på RUL.
    Tror kanske det var att han var väldigt orolig för att nåt skulle vara fel, män är ju inte så bra på att visa rädsla.
    Hur reagerade han på att allt såg bra ut ?

    Hälsningar Trelleborg.

    SvaraRadera
  8. Grattis! Blir både glad, lycklig och alldeles pirrig för er! Ni kommer att fixa tvillingarna galant, på ett eller annat sätt men ett sätt som passar er familj. Och kul med en av varje!
    -Jenny-

    SvaraRadera
  9. Åh, jag blir helt rörd!! En av varje, friska fina barn! Jag tårar ju upp här! Gu vilken comeback från allt elände, rena jackpott! Grattis!

    SvaraRadera
  10. Speciellt när de kollar hjärtat är de väldigt tysta! Sen krävs det koncentration när de mäter överhuvudtaget! Så var inte orolig för det!

    SvaraRadera
  11. Åh vad roligt och spännande!!
    Vilket underbart tvillinplagg.
    Kram Titti

    SvaraRadera
  12. Grattis grattis vilka vackra skapelser!!

    SvaraRadera
  13. Men åh, så glad jag blir för er skull!
    Två friska barn och en av varje tillråga på allt. Lycka!!!

    Grattis!
    Trevlig helg!

    Kramar

    SvaraRadera
  14. Grattis skönt att allt såg bra ut och kul att kursen var okej, jag ska anmäla mig så fort jag har varit på Kub.
    Kram Snorpan (Emma)

    SvaraRadera
  15. Så jäkla fint! Det kommer lite lyckotårar här måste jag erkänna. Jag är så glad för er skull.

    SvaraRadera
  16. Vad underbar läsning att allt såg bra ut och sen också att det var en av varje vilken lycka för er ni är så väl värda detta!

    SvaraRadera
  17. Ojojoj vad häftigt! En av varje! Supergrattis. Kram Annette

    SvaraRadera
  18. Grattis! Måste va en lättnad att allt såg fint ut :)
    Tänkte tipsa om att lekmer.se öppnar sthlms största baby- o barnbutik i Barkarby i april. 12:e kanske? Bredvid chilli. De kommer säkert ha fina öppningserbjudanden ;)
    Lycka till i fortsättningen, följer o gläds med dig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra tips! Det visste inte jag :)

      Radera
  19. Så fantastiskt!!!! :) Tummat för er i månader nu men kommer inte att sluta förrän ni har dem i era armar! Så kul med en av varje med!

    SvaraRadera
  20. ÅH så härligt att allt gick bra, två fina bebisar!!! Loppisen jag tipsade dig om tidigare är 10 maj och du kommer säkerligen hitta massor av allt du behöver där! Kan tom finnas vagnar. kram och trevlig helg! /Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är uppskrivet i almanackan. Känns jättelångt dit ;)

      Radera
  21. Det kan inte vara så att våren och att kroppen går på högvarv har triggat igång en allergi mot katt. Är det värst hemma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar inte ha nån betydelse. Det är lika illa överallt. Tror jag i alla fall. Jag tar inga allergimediciner.

      Radera
  22. Stort grattis till er=))
    Skönt att allt såg bra ut=) Spännande med en av varje!
    Trevlig helg!!
    Kram!!

    SvaraRadera
  23. ÅÅÅÅÅÅÅ, GUUUUUUUD så fina de är! Så skönt när RUL är över, jag vet, och extra för dig och er. Försök njuta nu, försök se det som att det här är barnen, de som ska komma och som du ska få snusa i nacken. Ooooooh, det här är så spännande och roligt! Skickar stor helgkram!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering